Ny arbetsmiljöstrategi 2021-2025

Regeringen har beslutat om en ny arbetsmiljöstrategi för 2021–2025. Tidigare har man satt upp ett mål att Sverige ska ha goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet för både män och kvinnor och detta är då en strategi för att uppnå detta. 

Det är viktigt att vår arbetsmiljö är trygg och att den förebygger ohälsa och olycksfall samt att den ska jobba för att inkludera människor i arbetslivet och ta hänsyn till människors olika förutsättningar. Vidare ska vår arbetsmiljö även bidra till att utveckla människor och dess verksamhet som de befinner sig i. 

Myndigheten för arbetsmiljökunskap kommer att få en viktig roll i den nya arbetsmiljöstrategin och har identifierat fyra prioriterade områden där man ska tydliggöra vilka åtgärder som behöver genomföras för att nå de mål som finns i strategin. 

Områden som är prioriterade i den nya arbetsmiljöstrategin:

  • Ett hållbart arbetsliv – alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv.
  • Ett hälsosamt arbetsliv – arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande.
  • Ett tryggt arbetsliv – ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet.
  • En arbetsmarknad utan brott och fusk – en bristfällig arbetsmiljö aldrig ska vara ett konkurrensmedel.

Exakt hur detta kommer att påverka verksamheter i det operativa arbetet är svårt att säga idag. Det vi dock vet är att vissa saker åligger redan verksamheter idag och troligen kommer ett ökat ansvar komma till stånd ju längre tiden går. Att som företagare vara väl insatt i de krav som Arbetsmiljölagen har idag är en mycket bra start och att redan nu börja titta på hur man som arbetsgivare kan möta upp kommande krav skapar ytterligare en grund för ett genomarbetat arbete.

Vi på Resource Center har lång erfarenhet av att hjälpa företagare med dessa frågor och att hitta lösningar anpassade för alla typer av verksamheter. Kontakta oss om du har frågor, eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa just er! 

//Anneli

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi använder cookies för att göra din upplevelse av sidan bättre. Genom att använda sidan godkänner du användningen i linje med vår integritetspolicy

Kontakta oss

Boka tid? Frågor? Skicka dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så snart vi kan!

Kontaktuppgifter: