Om ångest del 3 – Sluta resonera med dig själv, det hjälper inte.

Ångestbehandling i Umeå | Resource Center i Umeå

Jag har tidigare i bloggen talat om den hemliga agenten med kodnamn ”Ångest” som spökar inom oss. Eller nej, den springer lös inom oss som en arg hund och biter oss inifrån. Det är nu dags att avslöja den hemliga agentens identitet och att konfronteras med verkligheten. Det handlar helt enkelt om vår förmåga att hamna i logiska resonemang med oss själva. Låt mig ge ett exempel:

Det är fredag och medan jag handlar mat för helgen kommer jag på att ”Just det, godis, det får jag inte glömma att handla. Men så fort ordet godis dyker upp i huvudet så utlöser det fler tankar: ”Ska jag verkligen köpa godis?”. ”Om jag äter godis på lördag borde jag kanske springa en mil på söndag?”. ”Jag ska ju hålla igen på kalorierna, jag borde verkligen inte äta godis.”

Många frågor. Men inga svar och frågorna skapar nya frågor som skapar nya frågor, som… Kanske lyckas vi svara på en av alla frågorna…men vad är det som händer egentligen? Jo, vår hjärna tar över kontrollen och börjar producera en massa frågor. Plötslig förvandlas något enkelt som att handla mat till en stor mental ansträngning och väl hemma känner vi oss helt utmattade. Kanske frågar barnen om du har köpt godis? Du svarar nej. Barnen blir sura, du hade ju lovat! Fler tankar…

Det logiska resonemanget gör att vi tappar fokus på vad vi vill göra. Det logiska resonemanget dränerar vår energi och det påverkar oss fysiskt och så att säga ”sätter sig i kroppen”. Det logiska resonemanget tillåter inte att lugnet vi behöver får lägga sig i kroppen. Oron och ältandet tar över.

I sådana situationer bör vi få hjälp att påminna oss om att ”nu har jag hamnat i icke-funktionellt logiskt resonemang”, en slags cirkelresonemang och försöka avbryta det. Ett enkelt sätt att stanna dessa cirkelresonemang är att använda miljön där vi är som redskap.  Fokusera till exempel på färgen blå och försök hitta fem saker med blå färg. På så sätt kan du ge dig själv möjlighet att ta kontroll över dina tankar. Det är inte lätt men det fungerar. Prova!

Så vem är då den hemliga agenten, vad är dess identitet? Jo det är ofta vi själva, eller snarare våra egna tankar. Till skillnad från hemliga agenter av kött och blod, så behöver inte den hemliga agenten med kodnamn ”Ångest” gömma sig, eller verka i det tysta. För den här hemliga agenten går inte att se, eller ta på. Men, nu när vi avslöjat dess verkliga namn, kan vi försvåra dess verksamhet och ta kontroll över den.

För dig som vill läsa mer om ångest och andra ämnen relaterade till psykisk ohälsa, finns t ex podden ”Sinnessjukt” av Christian Dahlström, som själv har egen erfarenhet av att leva med ångest och depression. I podden intervjuar Christian forskare, psykologer och andra experter inom området.

https://sinnessjukt.se

PS. Kom ihåg: det handlar inte om att bli av med ångesten. Det handlar om att lära sig hantera ångesten

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi använder cookies för att göra din upplevelse av sidan bättre. Genom att använda sidan godkänner du användningen i linje med vår integritetspolicy

Kontakta oss

Boka tid? Frågor? Skicka dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så snart vi kan!

Kontaktuppgifter: