Den hemliga agenten – Om ångest (Del 1)

Den hemliga agenten - Om ångest.

I denna blogg vill jag skriva om den hemliga agenten ångest. Jag kallar ångesten för den hemliga agenten eftersom den är ständigt närvarande. Ibland följer agenten med oss överallt, ibland bevakar den oss – och ibland lever den inuti och utanför oss.

Ja, den hemliga agenten förföljer oss och tar sig uttryck på många olika sätt. Till exempel genom små ”microtankar” som säger till oss ”…vad jobbigt, det här klarar jag inte av…” eller ”jag känner mig oduglig, tänk om de andra ser att jag är värdelös?”

Den hemliga agenten visar sig också ibland i vår kropp genom att ge oss ont i magen eller smärta i rygg och knän. Då reagerar vi med oro och passivitet. Vad den hemliga agenten vill är egentligen att vi ska begränsa oss i livet, i vardagen och i våra aktiviteter, stora som små.

Den hemliga agenten som egentligen alltså är ångest gör att vi börjar utveckla undvikande beteenden. På så sätt håller ångesten greppet om vårt liv. Vad ska vi göra för att bli av med den här agenten? Hur ska vi komma loss från agentens påhittiga uttryck som lurar oss hela tiden?

Jag ska göra det lite enkelt för dig och säga att det inte går bli av med den hemliga agenten. Om du frågar varför? kan jag svara snabbt att: …jo det bero på att den hemliga agenten är en del av dig själv. Det vill säga ditt nervsystem, fysiologi och hjärna.

Ångesttankar består av en serie tankar som skapar obehagliga känslor i vår kropp. Det är just dessa obehagliga känslor som vi inte har tränat oss att stå ut med. Det är därför som vi genom kognitiv psykoterapi eller andra typer av kvalificerat samtal med fokus på att lära sig hantera ångest, så försöker vi hjälpa dig att gå vidare i ditt liv.

Hur gör vi detta? Det vill säga hur tränar vi dig att hantera din ångest? Detta sker exempelvis genom att träna din hjärna att tänka långsamt istället för att tänka snabbt. Vi tränar dig att se på dina tankar endast som tankar och inget annat. Vi lever alldeles för mycket i våra tankar under en och samma dag. Det gäller att träna sin förmåga att ibland leva utanför tankarna genom att fånga stunden.

 

//Mehdi

Mehdi Ghazinour

Mehdi Ghazinour

Professor Mehdi Ghazinour har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med såväl privatpersoner som organisationer med särskilt fokus på psykisk hälsa, kommunikation och konflikthantering, samt grupp- och ledarskapsutveckling.

Mehdi är socionom, leg. Psykoterapeut (KBT), lärare och handledare inom psykoterapi, medicine doktor i psykiatri och professor i socialt arbete. 

Han har både teoretisk och praktisk erfarenhet av arbete med dessa frågor såväl nationellt som internationellt.

Dela inlägget:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn